W. Rietveld

Wim Rietveld (1924-1985), zoon van de bekende architect en ontwerper Gerrit Rietveld, heeft een technische opleiding gehad. Daarna ging hij werken als constructeur van grote apparaten. Hij werkte onder andere voor Servo Balans, een bedrijf dat grote exclusieve weegtoestellen voor de industrie fabriceerde.
Vanaf 1950 volgde Wim Rietveld een opleiding tot ontwerper aan de Koninklijke Academie in Den Haag. De kwaliteit van zijn eindexamenwerk was voor Willem Gispen aanleiding om hem uit te nodigen voor een betrekking bij het gelijknamige bedrijf Gispen. Nederland verkeerde op dat moment in de wederopbouw en er heerste een schaarste aan materialen.
Wim Rietveld is van 1953 tot 1957 in dienst geweest bij Gispen. Rietveld was goed in het afwegen van functionaliteit en esthetiek en het bedenken van eenvoudige productietechnieken. Zijn motto was: ‘Goed van vorm, solide, praktisch en goedkoop’. Voor poten gebruikte hij bij voorkeur geen buis, maar veel dunner massief rondstaal. Het voordeel daarvan is dat het visueel minder aandacht trekt en daarbij is het eenvoudiger en dus goedkoper te buigen. Tevens introduceerde hij de techniek van schuimrubberen stoelkussens en het persen van multiplex.

Rietveld was een vormgever die de technische taal sprak en constructeur was; constructeur van binnen uit, de elementen logisch gegroepeerd en aangepast aan de mogelijkheden van het machinepark of aan het grondmateriaal dat uit de handel goed en goedkoop kon worden ingekocht.
Rietveld werkte naast “de meubelen voor het eenvoudige interieur” ook mee aan de ontwikkeling van kantoormeubilair, zoals de Amerikaans aandoende President bureaustoel. Maar hij ontwierp ook andere woonmeubelen en verlichtingsarmaturen. Rietveld zei daarover eens: “Gelukkig had ik daartoe de vrijheid en bleek de directie enthousiast te reageren”.
In 1957 ontwierp hij samen met zijn vader de Mondial stoel, een stapel- en koppelbare stoel, die op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel tentoongesteld werd. Rietveld was in dit ontwerp verantwoordelijk voor de techniek. Het prototype van deze stoel is gemaakt van aluminium. Voor de productie gaf Gispen de voorkeur aan een polyester uitvoering. Deze keuze heeft Rietveld onder andere doen besluiten te gaan werken voor de firma De Cirkel, een bedrijf dat stalen meubelen en installaties maakte. Hij is daar tot 1970 werkzaam geweest. Ook de jaren dat hij voor Vicon, een bedrijf in landbouwmachines (1959-1979), werkzaam was, waren succesvol. Wim ontwierp samen met Wim Groeneboom de eerste Amsterdamse metro en hij werkte voor nog vele andere bedrijven, zoals Werkspoor treininterieurs en Inventum huishoudelijke apparaten.
Van 1960 tot 1975 was Rietveld docent aan de Koninklijke Academie in Den Haag en van 1970 tot 1979 aan Technische Hogeschool te Delft. Hij begeleidde daar toekomstige ontwerpers, waaronder Jan Jacobs. Hij was zeer geliefd bij de studenten.

Belangrijkste producten:
1953 Meubelen voor het eenvoudige interieur, onder andere fauteuil no. 415, stoel no. 116 en wandrek no. 663
1956 Wandlamp no. 4050, de zogenaamde Panamahoed
1957 Mondial stoel samen met zijn vader Gerrit Rietveld
1957 Polyester fauteuil no. 416 in samenwerking met André Cordemeyer.