Hoe houd ik Gispen meubilair en lampen mooi?

Hier vindt u tips om uw meubelen en lampen op een goede manier te hanteren en vrij van stof en vuil te houden.

Invloed van licht, temperatuur en vocht
Licht kan grote schade toebrengen aan de voorwerpen: kleuren verschieten, de materialen verouderen sneller en bovendien kunnen voorwerpen te warm worden in direct (zon)licht. Schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur zijn funest: papier gaat bobbelen, er komen barsten in de verf, schilderijen gaan bladderen, hout trekt krom of barst als gevolg van uitzetten en krimpen, metaal gaat corroderen.

U kunt schade voorkomen door de volgende regels in acht te nemen:

  • Vermijd direct zonlicht. Zonlicht veroorzaakt grote schommelingen in temperatuur.
  • Probeer daglicht zoveel mogelijk te weren (lamellen, rolgordijnen, warmte- en lichtwerende vitrage, luiken en UV-werende plakfolie).
  • Richt lampen en spots niet direct op de voorwerpen of plaats ze tenminste vier meter er vanaf. Gebruik zo mogelijk lampen met een lage UV-waarde (bijvoorbeeld tl-buizen van Philips serie 900 en gloeilampen).
  • Beperk de verlichtingsduur. Doe het licht uit bij het verlaten van de ruimte.
  • Zet de voorwerpen niet direct tegen een buitenmuur aan. Houd tenminste vijf centimeter afstand. Buitenmuren zijn ‘s winters vochtiger en kouder dan andere muren en ‘s zomers vaak warmer.
  • Verplaats de voorwerpen niet zomaar naar een andere ruimte. Daar kan een ander binnenklimaat (luchtvochtigheid, temperatuur) heersen en klimaatwisselingen zijn schadelijk voor de voorwerpen.
  • Zorg voor een stabiel binnenklimaat. Zet dus niet de verwarming of airconditioning plotseling helemaal aan of helemaal uit. Laat desnoods in de weekenden de temperatuur een paar graden zakken. Probeer de overgang in het voorjaar en in het najaar geleidelijk te laten plaatsvinden.
  • Plaats voorwerpen niet vlak bij een radiator, verwarmingsrooster, kachel, ventilator, luchtbevochtiger, lamp, elektrisch apparaat of kaars.

Schoonmaken met zorg
Het is het allerbelangrijkste de omgeving van de kunstvoorwerpen goed schoon te houden. Stof trekt vocht aan en kan zo schade en schimmelvorming veroorzaken en bovendien is stof een voedingsbodem voor ongedierte.
Het schoonmaken van (museale) voorwerpen zelf moet met grote voorzichtigheid en terughoudendheid gebeuren. Neem de voorwerpen nooit af met een natte lap, maar gebruik een schone, droge stofdoek zonder rafels of een zachte kwast (grote make-up kwast). Gebruik geen schoonmaakmiddelen.

Onderhoud metalen voorwerpen
Draag bij het hanteren van metalen voorwerpen schone katoenen handschoenen. Transpiratievocht bevat zouten en zuren, die schade aanrichten op het metaal.
Poets metalen voorwerpen niet. Stof ze af met een zachte kwast of een schone, droge stofdoek zonder rafels. Zo wordt het bovenste laagje de patina niet weggepoetst.

Onderhoud chroom
Gebruik nooit bijtende poetsmiddelen. Met water een zeep krijgt u het over het algemeen wel schoon. Als het erg vuil is kunt u het met een papje van krijt en azijn bewerken en daarna afspoelen met water en droogwrijven met en zachte doek.
Let u vooral op dat u de vooroorlogse messing vernikkelde en verchroomde lampen niet kaal poetst. De waarde verminderd daarmee soms wel met een factor 10!

Onderhoud linoleum
Linoleum is een slijtvaste vloerbedekking van enkele millimeters dik. Het is een natuurproduct zonder verende eigenschappen en heeft een grote indrukvastheid. Het heeft als voornaamste bestanddeel lijnzaadolie en als aanvulling daarop kurk of houtmeel en hars op een rug van jute. De naam komt van de Latijnse woorden Linum (vlas) en Oleum (olie). Er bestaat een variant met een marmer-achtige textuur, genaamd ‘marmoleum’. Wereldwijd zijn er drie fabrikanten, waarvan Forbo met 60% marktaandeel de grootste is.
Vanwege de samenstelling mogen geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt worden, omdat de lijnolie dan verwijderd wordt, terwijl dat een onderdeel van het linoleum is. Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen voor linoleum die zorgen dat het een beetje vettig blijft.