Home > Informatie > Veelgestelde vragen

Titel

Veelgestelde vragen

De Stichting Gispen Collectie is het kenniscentrum over de geschiedens van het bedrijf Gispen en de door de firma ontworpen producten. Regelmatig wordt de Stichting Gispen Collectie benaderd door bedrijven en particulieren met vragen over historisch Gispen-meubilair. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen.

 

Hoe kom ik erachter of mijn lamp of meubelstuk door Gispen is ontworpen/ gemaakt? In welk jaar is mijn Gispen lamp/ meubelstuk gemaakt en wie is de ontwerper?​ 

De meubelstukken en lampen die tussen 1923 en 1990 door de firma Gispen in serie zijn vervaardigd zijn opgenomen in de productendatabase van de Stichting Gispen Collectie (www.stichtinggispencollectie.nl/collectie/producten). In de database kunt u filteren op het soort meubelstuk, op de ontwerper, op materialen en op de periode. In opdracht vervaardigde meubelstukken – de zogenaamde unica – zijn niet in de database opgenomen. 

Voor informatie op maat kunt u voor een bijdrage vanaf € 30,- per jaar ‘Vriend worden van de Stichting Gispen Collectie’ (www.stichtinggispencollectie.nl/vriend-worden).Vrienden kunnen voor nadere informatie over hun lamp of meubelstuk een bericht – en bij voorkeur ook een foto – sturen naar conservator@stichtinggispencollectie.nl​

Als vriend van onze stichting ontvangt u – naast informatie op maat van onze experts – een exclusieve koelkastmagneet en vier keer per jaar een nieuwsbrief met boeiende artikelen over de historie van Gispen. Vrienden worden  tevens  uitgenodigd voor speciale evenementen van de Stichting Gispen Collectie.

​​

Ik heb een Gispen meubelstuk & lamp. Kunt u mij zeggen hoeveel dit meubelstuk en/of deze lamp waard is?

De Stichting Gispen Collectie doet geen uitspraak over de waarden van meubelstukken. Voor taxaties van designklassiekers kunt u, tegen kostprijs, contact opnemen met galerie ‘Van den Bruinhorst’ uit Kampen (Telefoon: 038 3323674, E-mail: info@vandenbruinhorst.com). Let wel: taxaties zijn niet gratis.

 

De zitting van mijn Gispen stoel is versleten. Waar kan ik mijn stoel laten herstofferen? Voor het herstofferen van mijn stoel ben ik op zoek naar voorgevormd schuinrubber. Waar kan ik dat bestellen?

Op de website van de Stichting Gispen Collectie vindt u adressen van bedrijven waar u uw stoel kunt laten herstofferen. Zie: www.stichtinggispencollectie.nl/informatie/restauratie-stoffering

 

Kan de Stichting Gispen Collectie mij helpen aan nieuwe doppen of wielen voor mijn Gispen stoel? De sleutels van de laden van mijn Gispen bureau ontbreken. Is het mogelijk om via de Stichting Gispen Collectie een nieuwe sleutels te bestellen? De scharnieren van mijn Gispen 5600 bergmeubel zijn kapot. Kan ik bij de Stichting Gispen Collectie nieuwe schanieren bestellen?

De Stichting Gispen Collectie beheert geen voorraad met onderdelen van historische Gispen lampen of meubelstukken. Voor het herstellen van uw Gispen lamp of meubelstuk kunt u contact opnemen van één van de restauratoren die op de website van de Stichting Gispen Collectie worden vermeld: www.stichtinggispencollectie.nl/informatie/restauratie-stoffering

 

De deurtjes van mijn Gispen bergmeubel zijn in het verleden overgespoten/ mijn stalen Gispen bureau is in het verleden overgespoten. Nu wil ik het meubelstuk terugbrengen in de orignele staat. Kunt u mij helpen aan de juiste RAL kleurnummers?

De Stichting Gispen Collectie heeft geen overzicht van de gebruikte RAL kleurnummers voor de meubelstukken. In het Gispen archief bij het ‘Het Nieuwe Instituut’ te Rotterdam worden catalogi met kleurverfstalen bewaard. Op basis van deze catalogi zijn de oorspronkelijke kleuren – bij benadering – vast te stellen.van vóór 1965.

 

Ik wil afstand doen van mijn Gispen lamp/ meubelstuk. Heeft de Stichting Gispen Collectie interesse om mijn lamp/ meubelstuk aan te kopen? Ik bezit een oude Gispen catalogus. Heeft de Stichting Gispen Collectie hier belangstelling voor?

De Stichting Gispen Collectie heeft geen budget voor het aankopen van lampen, meubelstukken of catalogi. Indien u uw lamp of meubelstuk in bruikleen wilt geven of wilt schenken dan kunt u een bericht sturen naar conservator@stichtinggispencollectie.nl. Een bruikleen of schenking zal worden aanvaard als de lamp of het meubelstuk een duidelijke aanwinst vormt voor de collectie van de Stichting Gispen Collectie.